Metodika: BIO 2. – 5. ročník ZŠ Výroba elixírov

Posted by: Tomas Harhovsky Category: Biológia, Inšpirácie Comments: 0

Metodika: BIO 2. – 5. ročník ZŠ Výroba elixírov

 

Zoznámime sa s liečivými bylinami a ochutnáme chuť prírody

TÉMA: liečivé rastliny, byliny

CIEĽ: Spoznať liečivé rastliny v okolí, identifikovať ich, zistiť ich liečivé vlastnosti a vyrobiť si vlastný macerát (elixír).

VEK: 2. – 5. ročník ZŠ

DOBA TRVANIA: 90 minút

ROČNÉ OBDOBIE: jar – jeseň

POMÔCKY: základné informácie o liečivých bylinách v okolí (príloha č. 1 a 2), povrázok alebo lepiaca páska, kartičky – nastrihané obrázky a informácie (príloha č. 3), košíky na zber, zadanie úlohy na lístku, mažiar (dobrovoľné), sklené fľaše alebo nádoby na elixír, fľaše s čistou vodou, recepty na výrobu elixírov a na inšpiráciu (príloha č. 4)

POPIS:

  1. Oboznámenie. – Informačné listy o liečivých bylinách pripevníme pomocou povrázka (lepiacej pásky) na rôzne miesta v teréne. Žiakov rozdelíme do 5-členných skupín. Každá skupina dostane 5 kartičiek s obrázkami rastlín a 15 kartičiek s informáciami. Úlohou žiakov v skupine je priradiť  informácie k obrázkom, pričom vychádzajú z informačných listov umiestnených v okolí (trvanie približne 7 – 10 minút). Prácu si skupiny medzi sebou skontrolujú.

     

  2. Hľadanie a identifikácia. – Žiaci v rovnakých skupinách hľadajú a zbierajú v okolí bylinky, s ktorými sa zoznámili v predchádzajúcej úlohe (trvanie približne 15 – 20 minút).

     

  3. Výroba macerátu (elixíru). – Z nazbieraných bylín so žiakmi vyrábame rôzne prípravky podľa poskytnutého alebo vlastného receptu (trvanie približne 20 – 30 minút). Výrobky ochutnávame na druhý deň. 

VARIÁCIE:

  • Nazbierané liečivé rastliny môžeme použiť na prípravu čajov, kúpeľovej soli, krémov alebo z nich vyrobíme voňavé vrecúška.

AUTORKY: Alexandra Morávková, Zuzana Kučerová, SZŠ Felix, Liptovský Mikuláš

Zdroje:

Melanie a Štěpán Matějkovi: Kouzelné bylinky pro děti

Renate Hudak: Liečivé rastliny (Sprievodca prírodou)

Helga Hofmann: Jedlé bylinky a plody (Sprievodca prírodou)


Prílohy
:

  1. Informačný list Jedlé a liečivé rastliny
  2. Informačný list Liečivé rastliny v záhradách
  3. Pracovný list Priraďovačka
  4. Recepty na elixíry

Pracovný list v PDF na stiahnutie:

BIO výroba elixírov

Zdieľaj tento príspevok