Metodika Bio 3. roč. ZŠ DNA
Nazbierajme si ovocie z dvora a extrahujme DNA z buniek ovocia.
TÉMA: DNA
CIEĽ: Explicitne si ukázať, ako vyzerajú vlákna DNA, a ako na ne vplýva dramatický výkyv teplôt spôsobený klimatickou zmenou.
ROČNÉ OBDOBIE: celoročne
VEK: 3. ročník SŠ
ČASOVÁ DOTÁCIA: 45 minút
POMÔCKY: jahoda (alebo iné ovocie/zelenina), vidlička, miska, NaCl, chladený alkohol, saponát, voda, rýchlovarná kanvica, sitko, pinzeta
POSTUP:
- Žiakov pošleme do školskej záhrady natrhať jahody alebo iné vhodné ovocie/zeleninu. Tie následne nakrájame a roztlačíme vidličkou na kašu.
- Pripravíme extrakčný tlmivý roztok zo soli a saponátu – 2g NaCl do 100 ml vody a dobre premiešame. Následne zmiešame s 5 g saponátu a pomaly miešame, aby sme nevytvorili penu.
- Extrakčný tlmivý roztok zmiešame s ovocnou/zeleninovou kašou a vložíme do teplej vody na približne 15 minút.
- Filtrujeme, zelený roztok si prelejeme do kadičky.
- Vychladený alkohol nalejeme po okraji kadičky na vrch kaše.
- Na rozhraní dvoch kvapalín sa začne tvoriť zrazenina (DNA), ktorú pinzetou opatrne natočíme a vyberieme.
- Pozorujeme vzniknutý produkt a diskutujeme o jeho vlastnostiach.
- V DNA sa kódujú aj predpisy bielkovín a enzýmov, ktoré sú účinné len v úzkych teplotných rozsahoch. Napríklad, keď máme ako ľudia teplotu tela len o 1 alebo 2 stupne vyššiu, už je to záťaž pre organizmus. Rovnako aj rastliny a zvieratá trpia pri zmene klímy. Preto je dôležité zabrániť zvyšovaniu teploty atmosféry dôsledkom ľudskej činnosti.
12 tipov, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu:
Prečítajte si, ako môže syntetická biológia prispieť k boju proti klimatickej zmene:
Autor: Tomáš Harhovský, CEEV Živica