Metodika: MAT 5. roč ZŠ Koľko váži kilogram ovocia?
Využijeme plody prírody na precvičenie váženia a premeny jednotiek. Okrem toho si oprášime zručnosti z bežného života.
TÉMA: spracovanie ovocia
CIEĽ: Precvičiť premenu jednotiek, sčítavanie, odčítavanie, používanie váh a spôsoby spracovania ovocia.
VEK: 5. ročník ZŠ
DOBA TRVANIA: 45 minút
ROČNÉ OBDOBIE: jeseň
POMÔCKY: jablká (hrušky ap.), nádoby, kuchynské váhy, kuchynské pomôcky na spracovanie ovocia
POPIS:
- Začneme rozhovorom na tému ovocie: Majú žiaci doma alebo u starých rodičov v záhrade ovocné stromy? Alebo ovocie nakupujú na trhu či v supermarkete? Ako dlho vydrží ovocie, kým sa pokazí?
- Žiakov rozdelíme do skupín po troch, každá skupina dostane nádobu (misku) na zber 1 kg ovocia – jabĺk, hrušiek… (3 min.)
- Každá skupina odváži nazbierané ovocie a výsledok zapíše do tabuľky.
- Úlohou žiakov je vypočítať, o koľko gramov nazbierala každá skupina viac alebo menej, ako mala zadané, teda odchýlku od 1 000 g (1 kg), premeniť jednotky a vypočítať aritmetický priemer všetkých nazbieraných vzoriek (ak je čas, tak aj objem a hustotu vzorky).
- Následne diskutujeme o tom, aké formy spracovania ovocia žiaci poznajú (muštovanie, sušenie, zaváranie, výroba džemov…).
VARIÁCIE:
- Aktivitu uskutočníme v anglickom jazyku.
- So žiakmi sušíme ovocie, vyrábame ovocný mušt, ocot ap.
Autorky: Lucia Kmeťová, Mariana Sujová, ZŠ s MŠ Alexandra Vagača, Detva
Pracovný list v PDF na stiahnutie: