Stredoškoláci zo zatvorených škôl mapujú biodiverzitu

Posted by: Ivana Poláčková Category: Novinky Comments: 0

Stredoškoláci zo zatvorených škôl mapujú biodiverzitu

Jednou z najväčších výziev tejto doby je umožniť študentom aj učiteľom na zatvorených školách zmysluplne sa učiť. Pomôcť môže prepojenie moderných technológií s výučbou vonku v teréne.

Aktuálna situácia obmedzuje možnosti výučby na stredných školách aj na 2. stupni ZŠ a online vyučovanie už môže byť pre pedagógov aj študentov únavné. Preto sme spojili výhody prepájania študentov a pedagógov v školských tímoch pomocou moderných technológií s kombináciou výskumu priamo vonku v teréne – v skupinách alebo jednotlivo, podľa ich možností.

Po sérii krátkych webinárov so školami vybranými do projektu Hurá von s Pl@ntNetom sme 20 školským tímom z celého Slovenska v spolupráci so Štátnou ochranou prírody vybrali lokality v okolí ich škôl, na ktorých budú až do leta mapovať rastliny  a ich biodiverzitu pomocou bezplatnej aplikácie Pl@ntNet. Predmety ako biológia, informatika, ale aj geografia takto môžu prepojiť s reálnymi skúsenosťami pri zbere vedeckých dát, ale aj s komunikáciou v cudzom jazyku  s vedcami z Francúzska (angličtina, francúzština). 

Študenti sa už na mapovanie tešia, berú ho ako výzvu aj počas zimy a ich bádanie prinesie reálne výsledky do globálnej databázy dát o biodiverzite rastlín GBIF, z ktorej čerpajú vedci z celého sveta. Projekt je prepojením občianskej vedy (Citizen Science) so snahou o rozšírenie praktickej výučby vonku, ktorá vedie k lepšiemu pochopeniu vzťahov v prírode a dôsledkov ľudskej činnosti v nej.

Ukážku z webináru pre školské tímy s hlavnými cieľmi projektu si pozrite vo videu nižšie.

Zdieľaj tento príspevok