Festival Hurá von! 14. 9. 2023 v Zaježovej!

Posted by: Tomas Harhovsky Category: Novinky Comments: 0

Festival Hurá von! 14. 9. 2023 v Zaježovej!

CEEV Živica a platforma Hurá von! sa na vás tešia vo štvrtok 14. septembra 2023 na Festivale učenia vonku vo Vzdelávacom centre Zaježová. Na festival je potrebné sa zaregistrovať.


Pre koho je festival určený?

Festival je určený pre učiteľov a učiteľky základných, stredných a špeciálnych škôl, študentov aštudentky pedagogických odborov ako aj pre lektorov/lektorky zážitkového vzdelávania a širšiu odbornú verejnosť.

Predstavia sa vám rečníci a rečníčky – pedagógovia a lektori – ktorí sa dlhodobo venujú učeniu vonku priamo na školách alebo vzdelávaniu v rámci outdoorových projektov.

Registrácia NA FESTIVAL JE UKONČENÁ

Na festival je potrebné sa vopred registrovať najneskôr do 15. 8. 2023 do polnoci. Počet účastníkov na festivale je limitovaný. Prečítajte si nižšie program s blokmi inšpiratívnych lektorov a lektoriek a informácie o workshopoch, ktoré budete môcť zažiť.

Registrácia na festival je platná až po úhrade účastníckeho poplatku vo výške 20 eur, ktorý zahŕňa vstup na festival s bohatým programom, možnosť využiť zdieľanú prepravu autom na festival pomocou našej aplikácie a tiež vegetariánsku stravu.

Po pripísaní poplatku na náš bankový účet Vám pošleme potvrdzujúci e-mail o Vašej účasti na festivale. Ak potvrdzujúci e-mail po úhrade poplatku do niekoľkých dní nedostanete, neodkladne nás kontaktujte e-mailom na harhovsky@zivica.sk.

Doprava na festival

Pre zdieľanie dopravy kliknite tu ak viete ponúknuť spolujazdu v aute alebo sa potrebujete zviesť. Prosím využite zdieľanú jazdu pre minimalizáciu uhlíkovej stopy.

Pre dopravu autom  zadajte GPS súradnice 
N 48° 27′ 6″
E 19° 13′ 23″
alebo „Vzdelávacie centrum Zaježová“ (www.centrumzajezova.sk)

Ubytovanie 

Ak na festival cestujete z diaľky a prajete si prísť do Vzdelávacieho centra Zaježová deň vopred (už v stredu 13.9. 2023), môžete si zarezervovať ubytovanie so stravou.  Cena 35 eur za prenocovanie zahŕňa lôžko v dvoj- až šesťmiestnych izbách, zdieľané sociálne zaradenia, bezplatné parkovanie a wifi, vegetariánsku večeru a raňajky a možnosť večerného posedenia s lektormi a spíkrami festivalu :-). Cena nezahŕňa vstupný poplatok na festival, ktorý je potrebné zaplatiť osobitne.

Platobné údaje k úhrade ubytovania a stravy vám pošleme do 2 dní od registrácie. Rezervácia ubytovania je platná až po zaplatení poplatku, počet miest na prenocovanie v našom centre je limitovaný.

Občerstvenie počas festivalu

Všetci účastníci festivalu budú mať zdarma k dispozícii vegetariánsky obed. Počas celej akcie tiež bude otvorená čajovňa s ponukou kávy, nápojov, koláčov a iného drobného občerstvenia. Platba v čajovni je možná v hotovosti aj kartou.

Storno podmienky 

Pre účastnícky poplatok aj poplatok za ubytovanie platia nasledovné storno podmienky:
– zrušenie účasti menej ako 10 dní pred akciou – 50% poplatku
– zrušenie účasti 3 a menej dní pred akciou – 100% poplatku.

V prípade záujmu organizátor festivalu (CEEV Živica) vystaví potvrdenie o účasti na festivale.

Viac o rečníkoch a rečníčkach sa dozviete po kliknutí na ich fotky:

Patří mezi přední české odborníky na environmentální vzdělávání. Působí jako ředitel vzdělávacího centra TEREZA a předseda sítě ekologické výchovy Pavučina. Vedl pracovní skupinu pro klimatické vzdělávání Rady vlády pro udržitelný rozvoj, se kterou vytvořil publikaci Klima se mění – a co my? Se svou ženou napsal knihu Svobodná hra. S TEREZOU získal 1. místo v Cenách SDGs 2021 za program Ekoškola a cenu za přínos českému vzdělávání Eduína 2017 s projektem Učíme se venku. Právě vydal novou knihu „Klima je příležitost“ Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi. „Shrnul jsem nová fakta a fascinující příběhy změn pro každého, komu záleží na osudu světa.“

Pomáhá učit (a hrát si) venku aktivním učitelům, vychovatelům, rodičům i prarodičům. Společně pak „vytahují“ děti ven. Učí učitele, lektory, své domškoláky i studenty na 2. st. ZŠ. Vytváří lekce a metodiky pro Učíme se venku. Společně se svým mužem rozvíjí i téma svobodného hraní viz svobodnahra.cz. Skrze fotky a videa, ráda ukazuje, jak z obyčejných věcí a míst mohou vzniknout neobyčejné silné zážitky.

“Nature is not a place to visit. It is home.”
Gary Snyder

Jsem venkovní učitel a lektor, vymýšlím pomůcky na ven, píšu metodiky, učím a motivuju učitele i budoucí učitele k učení venku, k bádání a učení o místě. Jsem garant oboru ekologie a životní prostředí na Montessori střední škole. Vedu dětský oddíl, v létě mě najdete na táboře nebo puťáku, pěšky nebo na kanoi. 

Anna Jančová učí jazyky na Gymnáziu v Považskej Bystrici, je mentorkou a autorkou blogov a podcastov o vzdelávaní. Pri vyučovaní jazykov kladie dôraz na autenticitu, komunikáciu a tvorivosť. Na workshope Jazyky vonku predstaví  outdoorové aktivity pre menších i väčších, zamerané na rozvoj počúvania, čítania, písania a rozprávania v cudzom jazyku.

Je učiteľkou chémie a biológie na Gymnáziu v Gelnici. Stala sa finalistkou národnej ceny Učiteľ Slovenska 2019 a zaviedla predmet Praktikum z biológie a ekológie v treťom ročníku. So svojimi študentmi pravidelne chodí von do terénu a vymýšľa pre nich zaujímavé medzipredmetové bádateľské úlohy. O svoje inšpirácie z vyučovania sa podelila v niekoľkých inšpiratívnych článkoch a webinároch.

Vyštudovala učiteľstvo pre 1.stupeň na Pedagogickej fakulte UMB v Banskej Bystrici. Po skončení štúdia učila na viacerých školách v Banskej Bystrici, až ju cesta doviedla do Zaježovskej školy, kde učí vyše 10 rokov. Počas celej praxe prepája vyučovanie v triede s vyučovaním vonku, so zážitkovou pedagogikou s aktívnymi metódami vyučovania. Dlhé roky organizovala letné tábory pre deti a venuje sa aj mentoringu mladých a učiteľov, práci na záhrade a dlhým prechádzkam so psami.

 

 

Vzdelávanie zážitkom a priamou skúsenosťou považujem za jednu z najlepších metód učenia sa nielen detí, ale aj dospelých. V CEEV Živica sa venujem projektu školských ovocných sadov SadOVO a rozvoju vzdelávacej platformy Hurá von!, ktoré prepájajú celú komunitu školy.

 

 

Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave a v Živici sa od roku 2000 venuje rôznym environmentálne-vzdelávacím projektom. Aktuálne je riaditeľkou Živice a vedie aj platformu Hurá von! na podporu učenia vonku. Benefity učenia vonku si testuje a overuje aj na dvoch synoch. Jej snom je, aby sa výučba vonku stala prirodzenou súčasťou vzdelávania na slovenských školách.

 

 

Vyštudoval učiteľstvo matematiky a chémie. Je súčasťou Živice a platformy Hurá von. Venuje sa učeniu zážitkovým spôsobom a pomáha učiteľom nájsť inšpiráciu pre prácu s deťmi v prírode. Vo voľnom čase sa venuje záhrade a zberom darov prírody ako sú huby a liečivé rastliny.

Absolvovala Fakultu ekológie a environmentalistiky vo Zvolene, kde začala učiť predmety Environmentálna výchova a Metódy environmentálnej výchovy. V programe Zelená škola je od roku 2004 najprv ako dobrovoľníčka a aktuálne ako manažérka programu. Vidí zmysel vo výučbe, ktorá je prepojená s reálnym životom.

Vyštudovala som učiteľstvo pre 1. stupeň na Pedagogickej fakulte UKF v Nitre. Po skončení štúdia som chvíľku pôsobila na málotriedke, kde som sa často chodievala s deťmi učiť k Dunaju. Túto svoju vášeň som preniesla aj na ZŠ Pohraničnú V Komárne, kde pôsobím už viac ako 23 rokov. Na svojich hodinách využívam moderné a inovatívne metódy. Zameriavam sa najmä na praktické učenie a aktívnu prácu detí. . Takto vznikol aj môj projekt Matematika vonku, ktorý som overovala počas môjho ročného štúdia v Komenského Inštitúte. Je dôkazom toho, že aj v matematike je množstvo tém, ktoré sa dajú vonku naučiť a to počas celého roka.

 

Sám som sa vzdelával viac vonku ako v škole. O tom ako funguje les ma učili hlucháne, o botanike medvede, o riekach ryby a o spätných väzbách vlky a lykožrúty. Svoje skúsenosti podávam ďalej, opäť najčastejšie vonku. V Tichej a Kôprovej doline sprevádzam študentov Sokratovho inštitútu, ale aj iných študentov z rôznych prírodovedne zameraných vysokých škôl a univerzít. Venujem sa aj celoživotnému vzdelávaniu, a tak sa ku mne dostanú aj ľudia z manažmentov firiem, učitelia a dokonca aj profesionálni ochranári či vedeckí pracovníci.

 

Vyštudovala PF UK v Bratislave – učiteľstvo pre špeciálne školy a  školskú logopédiu. Svet detí v Špeciálnej základnej škole v Krupine jej učaroval natoľko, že je jeho súčasťou dodnes. Špeciálne deti sú pre ňu hybnou silou, naučili ju vytrvalosti, trpezlivosti, ľudskosti, vďake a pokore k životu. Vracia im to denne späť. V roku 2020 získala škola grant na realizáciu „zeleného nápadu“,  vďaka ktorérmu vybudovali outdoorovú  učebňu a pomôcky na učenie sa vonku.. 

Praktikujem meditáciu od roku 1989. Moja súčasná prax zahŕňa vipassanové meditácie a techniky tibetského budhizmu. Kladiem dôraz na celkový rozvoj, zemitosť, otvorenosť, súcitenie a nepretržitú – kontinuálnu meditáciu, ktorá nie je odlišná od bežného, zdravo vedeného života. Vediem tiež pravidelné meditačné semináre od roku 2003.

Učiteľka umeleckých a humanitných predmetov. Učí na Gymnáziu – umenie a kultúra, etická výchova a na Základnej umeleckej škole v Moldave nad Bodvou výtvarný odbor a literárno-dramatický odbor. Je absolventkou Komenského inštitútu. Od začiatku svojej pedagogickej činnosti jej prioritou bolo učiť deti ináč „ moderne“ , „inovatívne“, čo sa jej darí aj dodnes. Má rada nové výzvy a prekážky v živote, ktoré spoločne rieši so žiakmi a hľadá s nimi riešenie.

Jej mottom je „Každý problém sa dá vyriešiť, len netreba sa báť hľadať riešenie a robiť pri tom aj chyby.“

Festival začína o 8:45. Prosím, buďte presní.

V doobednej časti festivalu prebehnú 2 kolá workshopov inšpiratívnych lektorov v menších skupinách, po ktorých nasleduje diskusia a obedná prestávka. Popoludní pokračuje festival ešte ďalšími 2 kolami zážitkových workshopov.

08:00 – 09:00  registrácia účastníkov

09:00 – 09:10  privítanie účastníkov a otvorenie festivalu (Ivana Poláčková, riaditeľka CEEV Živica / platforma Hurá von)

09:15 – 10:15 1. BLOK

  • 1. stupeň vonku (Martina Štesková, CEEV Živica / Zaježovská škola)
    …ako sa učí vonku prakticky a zážitkovo v Zaježovskej škole?
  • Veda vonku (Martin Kříž, Chaloupky o.p.s., ČR)
    … spolu s Martinom si overíme funkčnosť fyzikálnych a matematických zákonov priamo v prírode
  • Jazyky vonku (Anna Jančová, Gymnázium Považská Bystrica)
    … angličtina aj iné jazyky sa dajú zaujímavou formou preniesť i do vonkajšieho prostredia

 

10:30 – 11:30 2. BLOK

  • Klíma a LESMÍR (Erik Baláž, LESMÍR)
    … ako funguje LESMÍR a čo má spoločné s ochranou klímy nám ukáže ochranár Erik Baláž
  • Učíme vonku aj na 2. stupni (Justina Danišová, TEREZA / Učíme se venku, ČR)
    … s druhostupniarmi vonku to môže byť nielen užitočná prax, ale aj radosť a zábava
  • Potenciál terénu pri učení vonku (František Cimerman,  CEEV Živica / Hurá von!)
    … ako maximálne využiť danosti školského dvora a okolia školy pri učení vonku?

 

11:45 – 12:45 3. BLOK

Diskusia:
Význam vzdelávania o klíme ako súčasti učenia vonku

Diskutujúci: Petr Daniš (TEREZA), Erik Baláž (LESMÍR), Zuzana Gallayová (CEEV Živica / Zelená škola), Ivana Poláčková (CEEV Živica / Hurá von!)

14:00 – 15:00 4. BLOK

  • Tínedžeri – bádatelia (Lenka Škarbeková, Gymnázium Gelnica)
    … zaujať tínedžerov je niekedy výzva, ale ak sa to podarí, stanú sa oddanými bádateľmi po tajomstvách prírody
  • Ako učiť vonku deti so špeciálnymi potrebami (Andrea Kristeľová, Špeciálna základná škola Krupina)
    … prispôsobiť školský dvor na učenie vonku a vymyslieť špeciálne pomôcky je len začiatok, ale nesie bohaté ovocie deťom so špeciálnymi potrebami aj ich pedagógom
  • Mindfulness pri učení vonku (Roman Miesler, Centrum Long, Zaježová)
    … pobyt v prírode pôsobí na človeka harmonicky a počas učenia vonku môžeme túto formu všímavosti k okoliu ešte viac posilniť a zároveň pri tom načerpať nové sily a inšpirácie

 

15:15 – 16:15 5. BLOK

  • Hejného matematika vonku (Katarína Vajkai, ZŠ Pohraničná, Komárno)
    … Hejného metóda sa dá krásne a prakticky preniesť aj von – vyskúšajte to spolu s Katkou
  • Umenie vonku (Františka Fehérová, Gymnázium Štefana Moysesa, Moldava nad Bodvou)
    … príroda ukrýva nielen krásy, ale aj zaujímavé javy, ktoré sú často samy osebe umením
  • Pokusy vonku (Tomáš Harhovský, CEEV Živica / Hurá von!)
    … chemické a matematické experimenty nielen zaujmú, ale aj prakticky vysvetlia ako veci fungujú v praxi

 

16:30 – oficiálne ukončenie festivalu

KAPACITA FESTIVALU JE UŽ NAPLNENÁ

*Každú registráciu spracovávame osobitne na základe vašich preferencií ohľadom ubytovania, dopravy a workshopov, preto môže dôjsť k niekoľkodňovému zdržaniu k zaslaniu informácií e-mailom. Za pochopenie ďakujeme.

Hlavným partnerom festivalu je spoločnosť IKEA.

Zdieľaj tento príspevok