Kvíz – Hurá von so Záhradou, ktorá učí

Posted by: František Cimerman Category: Nezaradené, Novinky Comments: 0

Kvíz – Hurá von so Záhradou, ktorá učí

Poznáte netradičné prvky v školských záhradách a princípy fungovania ekologických záhrad? Otestujte sa v krátkom kvíze!

Čo z uvedeného nepatrí do kompostoviska?

Correct! Wrong!

Kompostovaním získavame cenné hnojivo pre náš pozemok. Obsah vrecka z vysávača tam však nepatrí. Rovnako do kompostu nedávame ani lieky, textil, staré oleje, zvieracie kosti a mäso, perie či mliečne výrobky. Ideálne je vyhnúť sa i citrusom a banánom, ktoré boli chemicky ošetrené.

Ako sa nazýva hudobný nástroj na obrázku?

Correct! Wrong!

Litofón je záhradný hudobný nástroj podobný xylofónu, zostrojený z rôznych druhov a hrúbky hornín.

Ako sa nazýva vzájomný vplyv rastlín pri spolunažívaní?

Correct! Wrong!

Z hľadiska biochémie ide o ovplyvňovanie rastlín inými rastlinami pomocou chemických výlučkov zo stoniek, listov, kvetov, koreňov a odumretých zvyškov, alebo o ovplyvňovanie mikroorganizmov v pôde a mimo nej rastlinami. Pozitívne na seba pôsobia napríklad jahody a cesnak, alebo cibuľa a mrkva.

Čo je to hydroponické pestovanie?

Correct! Wrong!

Hydroponické pestovanie je pestovanie rastlín bez pôdneho substrátu, kde živiny a vlahu prijímajú zo špeciálneho vodného roztoku. Pôda je nahradená hydroponickým substrátom, najčastejšie keramzitom. Plní hlavne upevňovaciu funkciu, čím pomáha udržať rastlinu vo zvislej polohe a zaisťuje, aby sa ku koreňom dostalo vyvážené množstvo živín, vlahy a vzduchu.

Ktorú bylinku by ste umiestnili na vrchol bylinkovej špirály?

Correct! Wrong!

Na vrchol bylinkovej špirály umiestňujeme svetlomilné rastlinky, ktoré si až tak nepotrpia na vlhkosť, teda napríklad šalviu. Mätu a bazalku by sme mali umiestniť ideálne na druhý koniec špirály, tam kde je viac tieňa a vyššia vlhkosť.

Na aký vzdelávací prvok v školskej záhrade sa pozeráte?

Correct! Wrong!

Prístrešok pripomínajúci rečnícky pult ukrýva pod strieškou dážďovkové divadlo. Ide o akvárium s pôdnym substrátom, v ktorom sú nasadené dážďovky. Žiaci takto môžu sledovať ich život v rôznej hĺbke. Keďže sú citlivé na svetlo, chráni ich "divadlová opona".

Podľa čoho určujeme čas analematických hodín?

Correct! Wrong!

Ukazovateľom času pri analematických hodinách je tieň postavy človeka, ktorý sa ale musí postaviť na správne miesto stredovej dosky s dátumovou úsečkou.

Apidomček slúži na:

Correct! Wrong!

Apidomček slúži ako terapeutická pomôcka, v ktorej môžeme v tichu a pokoji počúvať, sledovať a cítiť život včiel. K priamemu kontaktu so včelami v ňom však nedochádza.

Ktorému substrátu by sme sa v našej záhrade mali vyhýbať?

Correct! Wrong!

Rašeliniská sú vzácne tisícročné ekosystémy, ktoré sa začali vyvíjať po poslednej dobe ľadovej. Ťažbou rašeliny sa však rýchlo devastujú a hrozí im zánik. Hoci má skvelé vlastnosti, pre ktoré sa teší obľube medzi záhradkármi, je lepšie uprednostniť substrát, ktorý na pozemku máme a voliť do záhrady lokálne druhy rastlín, ktoré nevyžadujú úpravu pôdy.

Ako ekologicky odstrániť burinu v dlažbe?

Correct! Wrong!

Spôsobov ako odstrániť burinu v dlažbe je hneď niekoľko, medzi najšetrnejšiu metódu patrí klasické mechanické odstránenie, ktoré však s najväčšou pravdepodobnosťou budeme musieť častejšie opakovať. Použiť sa však dá i vriaca voda (zabíja však pôdne mikroorganizmy), roztok s octom (okysľuje pôdu), či čistým liehom. Pesticídy na báze glyfosátu boli Svetovou zdravotníckou organizáciou označené za potenciálny karcinogén a Európska únia sa zaviazala prestať používať túto látku do roku 2022.

Ktorú z uvedených drevín by sme nemali vysádzať do školských či súkromných záhrad?

Correct! Wrong!

Agát biely (Robinia pseudoacacia) patrí u nás medzi invázne druhy drevín. Ide teda o nepôvodnú drevinu, ktorá sa rýchlo a nekontrolovateľne šíri a vytláča pôvodné druhy zo svojich stanovíšť. Ďalšími inváznymi druhmi sú tiež napríklad pajaseň žliazkatý, sumach pálkový či javorovec jaseňolistý. Čremcha obyčajná a drieň obyčajný sú naopak v našej záhrade vítané.

Aké sú zásady šetrného kosenia?

Correct! Wrong!

Pokiaľ chceme zlepšiť podmienky pre opeľovače, dôležitá je zmena a intenzita kosenia pozemkov. Ideálne je ponechať strnisko 7 – 10 cm vysoké a kosiť kosou, alebo lištovou kosačkou v dvoch etapách (nie celý pozemok naraz) počas 14 dní. Termín kosby v závislosti od počasia by mal byť 2-krát za rok (zvyčajne do 15.5. a po 15.9.)

Ktorá z uvedených drevín je pre človeka takmer celá jedovatá?

Correct! Wrong!

Tis obyčajný (Taxus baccata) je bežnou súčasťou našich záhrad, no okrem červených plodov je celá rastlina pre človeka jedovatá. Plody sa nevyznačujú chuťou, pre ktoré by ste ich chceli ochutnať, a pozor, semienka sú tiež jedovaté.

Aká je minimálna plocha záhradného jazierka so samočistiacou schopnosťou?

Correct! Wrong!

Viacúčelové jazierko, v ktorom sa dá napríklad i zaplávať, by pre svoju samočistiacu schopnosť bez nutnosti používania chemikálií v ideálnych podmienkach malo mať rozlohu aspoň 70 m². Približne polovica tejto plochy by mala slúžiť na biologické čistenie vďaka prítomnosti vodnej a brehovej vegetácie. Samozrejme, dôležitý je i tvar, hĺbka a poloha jazierka.

Aká je hlavná úloha hmyzieho hotela v záhrade?

Correct! Wrong!

Namiesto chemickej ochrany kultúrnych rastlín odporúčame používať v prírodných záhradách prirodzenú, biologickú ochranu. Každý škodca má svojho predátora, ktorému môžeme postaviť „hotel“ – miesto, kde sa môže ukryť či rozmnožovať. Hmyzími domčekmi zároveň podporujeme v záhrade biodiverzitu a rovnováhu.

Hurá von so Záhradou, ktorá učí
Junior záhradník/čka

Viacero otázok v kvíze ťa asi prekvapilo. To však nevadí, o tom ako funguje záhrada sa veľa dozvieme priamo v nej. Tak prečo do nejakej nevybehnúť?
Záhradník/čka s dobrým prehľadom

Blahoželám! O netradičných prvkoch a ekologických princípoch fungovania záhrad máš celkom dobrý prehľad! A teraz HURÁ VON! 🙂
Profi-záhradník/čka

Blahoželám! O netradičných prvkoch a ekologických princípoch fungovania záhrad máš skvelý prehľad! A teraz HURÁ VON! 🙂
Nováčik v záhrade

Tento kvíz ti teda nevyšiel, no možno ti len nesadli otázky. Verím, že ťa niečo nové naučil a využiješ najbližšiu možnosť zablúdiť do ekologickej záhrady. Bude vyzerať inak, ako tá na obrázku. 🙂

Zdieľaj tento príspevok