Metodika: VYV 1.- 9. roč. Zimná galéria

Posted by: Ivana Poláčková Category: Inšpirácie, Výtvarná výchova Comments: 0

Metodika: VYV 1.- 9. roč. Zimná galéria

Experimentujte so snehom a ľadom a vytvorte spolu s nimi umelecké diela.

TÉMA: zimná umelecká galéria

CIEĽ: Žiaci vyjdú na čerstvý vzduch aj v zime, naučia sa pozerať na zimu inými očami a plne využívať
možnosti, ktoré ponúka. Preskúmajú, čo vie vytvoriť mráz, budú tvoriť pod šírou oblohou a užijú si prácu so snehom.

 VEK: 1. – 9. ročník ZŠ

DOBA TRVANIA: 30 minút 

ROČNÉ OBDOBIE: zima – keď je sneh a mráz

POMÔCKY: vhodné oblečenie a obuv, fotoaparát; vhodné nádoby, prírodniny (predmety) na ľadové zrkadlá, špagát, voda; vodové farby a štetce

POPIS:

POPIS:
1. ĽADOVÉ OBRAZY
Krásy vonkajšej zimnej galérie možno obdivovať, aj keď nie je sneh – len je dôležité vedieť sa pozerať. Ak mrzne a na predmetoch vidno ľadové kryštáliky, máte s deťmi výbornú príležitosť na objavovanie majstrovských diel. Hľadajte najväčšie kryštály alebo najzaujímavejšie tvary. Vyfoťte si ich a potom na zväčšenom detaile sledujte, ako tvorí príroda. Pri fotení je možné trénovať aj umenie kompozície.

2. ĽADOVÉ ZRKADLÁ
Ak očakávate mrazivú noc, staňte sa tvorcami ľadového umenia. Do vhodných nádob vložte prírodniny (dôvod na prechádzku!) alebo iné predmety, zalejte ich dostatočnou vrstvou vody (musí byť minimálne 1,5 cm hlboká), môžete vložiť aj špagát ako uško na zavesenie a všetko nechajte cez noc za oknom zamrznúť. Ďalší deň vás čaká prekvapenie, aké krásne obrazy ste spoločne s mrazom vytvorili!

3. VODOVKY NA SNEHU
Pokiaľ je sneh ľahko premrznutý, na povrchu má pevnejšie kôrku a nedá sa z neho stavať, je to ideálny čas na maľovanie (alebo písanie) vodovými farbami. Pozor, našľapujte opatrne, aby ste si nezničili maliarske plátno.

4. SNEŽNÉ STOPY
Sneh umožňuje nielen stopovať, ale aj napodobňovať a vymýšľať stopy. Najprv vyzvite žiakov, nech preskúmajú okolie – aké stopy vidia? Ktoré sa im páčia najviac a prečo? Obľúbené sú stopy, ktoré zanechajú vtáčie krídla pri odlete. Žiaci môžu vyskúšať napodobňovať známe stopy alebo vytvárať svoje vlastné (čo takto stopy „zimného hada“?).

TIP – SNEHOVÍ ANJELI
Hravá aktivita na záver snežného výletu. Ležiaca postava pohybmi rúk vytvorí krídla a sukňu, potom už len stačí domaľovať to, čo autori uznajú za vhodné.

Autorka: Justina Danišová, Učíme se venku

Ďalšie inšpirácie pre učenie vonku nájdete na www.huravon.sk 

Pracovný list v PDF na stiahnutie:

Zdieľaj tento príspevok