Aktivita: Klimatickí detektívi

Posted by: Ivana Poláčková Category: Fyzika, Inšpirácie, Prírodoveda Comments: 0

Aktivita: Klimatickí detektívi

Premeňte sa sami alebo aj s rodičmi na klimatických detektívov a nájdite horúce a chladné miesta vo svojom okolí a preskúmajte, ako funguje skleníkový pohár.

1. Horúce miesta (Hotspots)

Keď sa prechádzate po meste, cítite, že niektoré miesta sú teplejšie a niektoré chladnejšie. Ak by ste chodili bosí, cítili by ste to ešte viac – napríklad ako keď idete v lete na pláži po horúcom piesku a potom po tráve. Čo si myslíte, čo spôsobuje tento „pálivý“ či „chladivý“ efekt? Ohrieva sa rýchlejšie pevný povrch alebo vodná hladina? Poďme to spolu vypátrať.

Pomôcky:
rovnaké misky s tmavou pôdou, svetlým pieskom, vodou, tri teplomery, hodinky so sekundovou ručičkou alebo mobil so stopkami, 2 papiere na zapisovanie, ceruzka, (prípadne bezkontaktný teplomer s rozsahom do 100°C)

Postup:
Pátranie môžete urobiť vonku na slnečnom mieste alebo aj na balkóne, kam svieti slnko. Naplňte misky s pôdou, pieskom a vodou na rovnakú úroveň, do každej vložte teplomer a dajte ich na zem na priame slnko. Zaznamenávajte teplotu od začiatku na pripravený papier: od času 0:00 každú minútu počas desiatich minút. Potom misky vezmite a dajte ich niekam do tieňa a sledujte, ako sa budú ochladzovať. Opäť každú minútu teplotu zapisujte.

Ak vás pátranie baví, môžete skúsiť experimentovať s mokrou pôdou, kusom trávnika alebo inými povrchmi. Ktoré z nich najviac pohlcujú teplo? Ako to súvisí s našou pohodou v meste? Je vám príjemnejšie v tieni stromov alebo na rozpálenom parkovisku? A prečo? Čo by sme mohli urobiť, aby sa v lete v meste príjemnejšie spalo a dýchalo?

Rozšírenie:
Ak máte aj bezkontaktný teplomer s rozsahom do 100°C, vyberte sa počas horúceho slnečného dňa po okolí a merajte teplotu rôznych povrchov – asfalt, na ktorý svieti slnko a asfalt v tieni, trávnik, svetlý betón, pieskovisko, kaluž, kamienky a podobne a hodnoty si zapisujte. Každý povrch odmerajte na slnku aj v tieni a výsledky si zapíšte.

2. Skleníkový pohár

Určite ste už veľa počuli o skleníkovom efekte. Ak si chcete vyskúšať, ako to funguje, môžete to skúsiť vypátrať pomocou zaváraninového pohára a teplomeru.

Pomôcky:
zaváraninový pohár dosť veľký na zakrytie teplomera, 2 teplomery, hodinky so sekundovou ručičkou alebo mobil so stopkami

Postup:
Dajte zaváraninový pohár s teplomerom vo vnútri hore nohami na zem na slnečnom mieste – bude v ňom teda stáť teplomer zakrytý pohárom ako v skleníku. Druhý teplomer dajte vedľa na zem. Zaznamenávajte teplotu od začatia merania v čase 0:00 každú minútu po dobu desiatich minút. Ako sa menila teplota na teplomere v pohári a vonku? Boli rozdielne alebo rovnaké? A prečo? Ako tým vieme vysvetliť skleníkový efekt?

Zdieľaj tento príspevok