Posted by: Ivana Poláčková Category: Inšpirácie, Školský klub, Svet práce Comments: 0

Aktivita: Záhradné recepty

Deti rady varia a v kombinácii s jarnou zeleninou z vašej záhrady je to skvelý námet na aktivitu spojenú s pobytom vonku, ktorú si môžete s radosťou užiť spolu s nimi.

Spoločne s deťmi sa vyberte do záhrady a nazbierate si jarnú zeleninu. Deti sa ju naučia rozpoznať a ľahšie ich potom zapojíte aj do starostlivosti o ňu vrátane polievania, či pletia. 

Teraz sa už môžete pustiť do prípravy jednoduchých, ale zároveň zdravých nátierok. Naše návody na servírovanie berte len ako inšpiráciu, zdobenie tanierov jarnou zeleninou nechajte na deti. Kreativite sa medze nekladú 🙂

1. Tvarohová nátierka so strúhanou mrkvou a cesnakom

4 porcie
Čas prípravy: 15 min.

Suroviny:
300 g tvarohu
2 polievkové lyžice kyslej smotany
50 g masla
½ strednej cibule
2 strúčiky cesnaku
1 stredná mrkva
čerstvá pažítka zo záhrady
soľ
čierne mleté korenie

Ako na to
Tvaroh osolíme, okoreníme, pridáme maslom, smotanu, časť strúhanej mrkvy a rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec primiešame nadrobno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak a zvyšok najemno nastrúhanej mrkvy. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.

Servírovanie
Nátierku podávame na tanieri, ozdobenú nakrájanou čerstvou pažítkou a nastrúhanou mrkvou. Použiť môžete aj ďalšiu jarnú zeleninku, ktorú práve vaša záhrada ponúka.

2. Fazuľová paštéta

4 porcie
Čas prípravy: 60 minút

Suroviny
300 g hnedej fazule / veľkej maslovej fazule
1 polievková lyžica horčice
50 ml oleja
1 stredná cibuľa
12 reďkoviek zo záhrady
½ čajovej lyžičky soli
mletého čierne alebo 4-farebné korenie
½ čajovej lyžičky tymiánu / provensálskej zmesi bylín

Ako na to
Deň vopred namáčanú fazuľu uvaríme v tlakovom hrnci domäkka. Na oleji osmažíme cibuľu do zlatista. Vmiešame do vychladenej scedenej fazule. Pridáme horčicu, soľ, koreniny, bylinky a premiešame. Následne mixujeme tyčovým mixérom do hladka. Pre lepšiu vláčnosť je možné priliať panenský olivový olej. 

Servírovanie
Nátierku podávame na tanieri s nakrájanou reďkovkou. Použiť môžete aj ďalšiu jarnú zeleninku, ktorú práve vaša záhrada ponúka.

Poznámka:  Recepty sú z pripravovanej knihy Čarovar – vegetariánska kuchárka zo Zaježovej, ktorú Vzdelávacie centrum Zaježová plánuje vydať v júni 2020 🙂

Zdieľaj tento príspevok