Aktivita: Veľkonočné vajíčko zdobené prírodou

Posted by: Ivana Poláčková Category: Inšpirácie, Školský klub, Výtvarná výchova Comments: 0

Aktivita: Veľkonočné vajíčko zdobené prírodou

Zapojte deti do zdobenia veľkonočných vajíčok trochu inak 🙂

Keď sa blíži Veľká noc, všetci sa už tešia na farbenie veľkonočných vajíčok. Ak chcete byť priateľskí k prírode, vyskúšajte tentokrát farbenie prírodnými farbivami z toho, čo vám ponúka vaša kuchyňa alebo záhrada. Pri farbení takýmito farbami treba počítať s tým, že vajíčka nebudú nafarbené tak intenzívne a rovnomerne ako chemickými farbivami. Po Veľkej noci je však takéto vajíčka, na rozdiel od chemicky farbených, bezpečné konzumovať. Ideálne je kúpiť vajíčka s bielou škrupinou, ale je možné farbiť aj hnedé.

Pomôcky:
vajíčka, kurkuma, káva, čierny čaj, cvikla, červená kapusta, šupky z cibule, žihľava, špenát, petržlen – do zháňania surovín zapojíme deti a necháme ich, nech dané veci nájdu v domácnosti alebo v záhrade

Postup:
Najprv si vždy pripravíme farebný nálev – do vody vložíme príslušné farbivo (nakrájanú červenú kapustu, nakrájanú cviklu, čučoriedky, kurkumu, šupky z červenej a hnedej cibule, žihľavu, špenát, kávu, čierny čaj) a pridáme niekoľko lyžíc octu. Vajíčka medzitým vyberieme z chladničky a necháme zohriať na izbovú teplotu, aby nám pri varení nepraskli. Povaríme, kým sa farba uvoľní a potom vložíme vajíčka a varíme ešte 20 minút (hladina vody by mala byť vyššia ako sú vajíčka).

Pri žltej a oranžovej farbe môžeme pridať do vody na farbenie trochu oleja, pri zelenej trocha alkoholu . Pri varení vo farbe vajíčka občas otočíme, aby sa zafarbili rovnomerne. Ak chcete mať farbu intenzívnu, nechajte v nej vajíčka aj cez noc. Inak stačí po dovarení vybrať a opláchnuť vlažnou vodou a nechať vysušiť.

Farby:
žltá – kurkuma
oranžová – šupky z hnedej cibule
ružová – šupky z červenej cibule
červená – cvikla
bledo modrá – červená kapusta
tmavo modrá – čučoriedky
zelená – špenát, petržlenová vňať, žihľava
hnedá – káva, čierny čaj

Vajíčka so špagátom alebo odtlačkom bylín

Inou alternatívou je dekorovanie vajíčok prírodným špagátom, jutovou textíliou a lykom. V tomto prípade budete potrebovať ešte tekuté lepidlo – klovatinu alebo disperzne, ktoré je to zaschnutí priesvitné. Vajíčko ním natriete a môžete dekorovať.

Deťom sa môže páčiť aj experimentovanie s odtlačkami byliniek a listov. Vytvoríme ich tak, že na vajíčka priložíme list alebo kvet, ktorý chceme otlačiť na vajíčko a opatrne ho zabalíme do gázy alebo do starej silónovej pančuchy a previažeme pevne špagátikom. Takto pripravené vajíčka vložíme do horúceho odvaru aspoň na 30 minút a povaríme. Čím dlhšie ich necháme ponorené, tým sýtejšia bude farba a výraznejší otlačok. Zafarbené vajíčka vyberte, nechajte usušiť a potom opatrne vyberte z pančuchy. Odstráňte lístky a kvetiny. Ak chcete mať vajíčka lesklejšie, vyleštite látkou a olejom.

Zdieľaj tento príspevok