Aktivita: Hmatovník

Posted by: Ivana Poláčková Category: Inšpirácie, Školský klub Comments: 0

Aktivita: Hmatovník

Spoznáte len podľa hmatu a bez použitia zraku prírodné tajomstvá ukryté vo vrecúšku?

Táto aktivita je veľmi jednoduchá a vďačná. Okrem toho, že deti zabaví, rozvíja aj ich jemnú motoriku a senzitivitu k prírodným predmetom. Ak sa deťom aktivita zapáči, môžete ju spoločne pripraviť aj pre ich kamarátov. Na začiatku sa zamerajte na prírodniny s príjemným povrchom (hladký kameň, mach, kus drievka), aby sa deti nezľakli pri dotyku niečoho ostrého alebo chlpatého 🙂

Pomôcky:
nepriehľadné látkové vrecúška (môžu byť aj staré obliečky z vankúšov), rôznorodé prírodniny (list, zemiak, gaštan, žaluď, rôzne druhy orechov, kôra, malé kamienky, šošovica, fazuľa, hrach, tekvicové semienka, mach, šípky, šiška, bukvice, vetvička, mušľa …), papier a ceruzky (ak hrá viacero detí/účastníkov)

Postup:
Dajte na stôl alebo na zem vrecúška, v ktorých sú v každom ukrytá jedna prírodnina. Vrecúška musia byť dostatočne veľké, aby sa do nich zmestila detská ruka a zároveň, aby nebolo vidieť obsah. Úlohou je bez pozerania, iba hmatom, preskúmať obsah jednotlivých vrecúšok a spoznať, čo v nich je ukryté. Ak hrá iba jedno dieťa, môže odpoveď rovno povedať. Ak hrá viac detí, napíšu alebo nakreslia svoj odhad na papier a odhady si potom porovnajú.

Hľadanie pokladov
Aby ste mali na aktivitu dostatok rôznych prírodnín, pri najbližšej prechádzke do lesa deťom dajte úlohu, aby nazbierali čo najviac takýchto predmetov rôznych veľkostí a povrchov. Upozornite ich, aby netrhali nič živé, dostatok materiálu nájdu aj na zemi.

 

Zdieľaj tento príspevok